/customers/denkendaanholland.info/denkendaanholland.info/httpd.www/wp-content/plugins/wp-cache/wp-cache-phase1.php Denkend aan Holland | De film » makers van de film

makers van de film

Jan Wouter van Reijen | Regie en camera

Jan Wouter van Reijen werd in 1943 in Amsterdam geboren. In 1966 rondde hij zijn opleiding regie aan de Nederlandse Film en Televisie Academie af. De eerste werken van zijn hand waren korte speelfilms. Daarna heeft hij zich toegelegd op voornamelijk kunstzinnige documentaires over architectuur, dichters, schilders en andere beeldende kunstenaars. Van Reijen is niet alleen filmregisseur. Sinds 1966 heeft hij voor ontelbare films als cameraman, geluidsman of editor gewerkt. Bij ‘Denkend aan Holland’ combineert Jan Wouter zijn verschillende vaardigheden. Hij is zowel verantwoordelijk voor de regie, als de cameravoering en de montage van deze documentaire. Hierdoor kon de film met een zeer kleine crew gemaakt worden.

Een film moet kijken’

Jan Wouter van Reijen: “De manier waarop ik films maak, wijkt erg af van wat er nu in de mode is. Wat vroeger documentaire heette, wordt nu ‘kunst’ of ‘artistieke film’ genoemd. ‘Documentaire’ zegt men tegenwoordig tegen journalistieke films die weinig vertrouwen hebben in de zeggenschap van een beeld. Ze leggen te veel uit. Ik zie het filmmaken nog steeds als een vorm van kunst. Niet als kennisoverdracht. Een film moet kijken.”

Ik wil dat het publiek zelf invulling kan geven aan wat ze zien; dat ze er bij wijze van spreken hun eigen film van kunnen maken. In het geval van ‘Denkend aan Holland’ wil ik in het hoofd van de toeschouwer een proces op gang brengen. Hem een ervaring bezorgen over de verbeelding van een rivier. Hoe de rivier ingrijpt in het leven van kunstenaars, voor wie het een noodzaak is om de schoonheid die ze daar aan de oevers ervaren om te zetten in een werk. En vooral over wat ze aan dat landschap toevoegen. Over kunst dus.”

Korte filmografie

2008 HET VERLOREN PARADIJS - 62 min. - Nederlands Filmfestival 2008
2005 MONDDOOD -17 min. - Filmfestival Rotterdam 2006
2005 DOMBURG (onderdeel van Gedichten uit Zee) -10 min. - Film by the Sea 2005
2004 DROOMHUIS -78 min. - Nederlands Filmfestival 2004
2003 KINETIC - 25 min. - Filmfestival Rotterdam 2003, Ned. Filmfestival 2003
2001 IK WIL HET NIET ZIEN, MAAR HET MOET - 81 min.
- Filmfestival Rotterdam 2002, Nederlands Filmfestival 2002,
Festival International du Film sur l’Art (Montrèal 2003)
1990 SPONTANEOUS COMBUSTION OF GRANULATED CHICKENSHIT -10 min.
1986 CADANS - 15 min. - Competition International Film Festival Berlijn 1987
1983 DE HAAGSE SCHOOL - 45 min.
1982 CÉSAR DOMELA EN DE STIJL - 35 min.
1981 WAT IK NIET ZEGGEN KAN - 45 min.
1980 DE TAAL VAN CO WESTERIK - 45 min.
1979 EN DE MENS SCHIEP GOD NAAR ZIJN EVENBEELD - 45 min.
1976 GOD IN FRANKRIJK - 60 min.
1973 RUUDT WACKERS, PORTRET VAN EEN SCHILDER - 18 min.
1970 BRIDES OF HOPPEL - 18 min.
1970 LIEVE LUCETTE - 4 min.
1969 DAG VADER DAG MOEDER - 7 min.
1968 EEN DAG UIT HET LEVEN VAN MARJOLEIN - 25 min.
1966 PAUZE - 10 min.

Menno Euwe | Geluid

Het geluid speelt in deze film een belangrijke rol. De geluidsband is opgebouwd uit geluiden die de verbeelding stimuleren. Zachte geluiden in een ruimte waar gewerkt wordt, relatieve stiltes, ook buiten in het landschap. Maar ook harde, soms zelfs agressieve, industriegeluiden. Voorop staat dat ze de beleving en de waarneming van de beelden bevorderen. Menno Euwe ving ze.

Jan Wouter van Reijen en Chris Teerink | Montage

Jan Wouter van Reijen monteerde de film in samenwerking met Chris Teerink, editor van onder andere films van Karim Traïdia (bv. ‘Eilandgasten’ en ‘De Poolse Bruid’). De film heeft een associatieve, seriële vertellijn. Het is een verzameling, een collage van kunstwerken en hun makers die elkaar versterken en optellen. De rivier rijgt hen als een ketting aaneen.

Paul Prenen | Muziek

Paul Prenen schreef de muziek voor de meeste films van Jan Wouter van Reijen. Voor ‘Denkend aan Holland’ componeerde Prenen muziek waarin hij, net als de andere kunstenaars in de film, zíjn verbeelding van de Waal heeft vastgelegd. De muziek heeft voor het grootste deel een dienende en ondersteunende rol. Geen groot orkest maar - passend bij het individuele karakter van iedere kunstenaar - één instrument: de cello, gespeeld door Ivana Poparic.

Marco Vermaas | Mixage

Bij deze beeldende film, met lange stukken zonder dialoog, moet het geluid precies zijn en associatief werken. Het luistert nauw of het geluid de werking van het beeld versterkt; wanneer het krachtig en aanwezig moet zijn, dan wel bijna onhoorbaar of bescheiden. Marco Vermaas deed de mixage met veel genoegen, ook omdat Jan Wouter niet steeds naar realisme streefde.

Cast

Kunstenaars: Gerrit van Meurs, Hermine Lewiszong, Cor Litjens, Josée Ellenbroek-Janssen, Pauline Lutters, Hans van Druten, Hein Oxenaar, Gijsbert Smit, Darja Vos, Inge van den Thillart, Ad Swinkels, Pieter Knorr, Monica de Jong, Willem den Ouden, Nico Hemelaar, Frans Koppelaar, Joke Kokkelkoren, Gerda Elfring, Marja de Raadt, Joyce Bloem, Johanna van Roode, Kees Bol, Willemijn van Dorp, Adrie Mouthaan, Wim Buitendijk, Lambert van Oostrum, Alex Verduyn den Boer, Carien Engelhard, Claire Adriaanse
Dichters: Ed Leeflang, Willem van Toorn, Koos van Zomeren, Nicolaas Matsier, K. Michel, Martin Reints

‘Denkend aan Holland’ is mede mogelijk gemaakt door:
Nederlands Fonds voor de Film, Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Mediaproducties, ThuisKopie Fonds, Avro.

Doc.Eye Film © 2009